1989 was een schitterend jaar: onze groep bestond 10 jaar, we plaatsten Zedelgem cultureel een stapje hoger met de organisatie van een eigen internationaal folklorefestival  (zie rubriek Internationale uitwisseling  >   Internationale folklorefestivals) én als kers op de taart ontvingen we onze eerste culturele prijs : de Ratte-Vynckeprijs

ratte vynckeDe Ratte-Vynckeprijs was voor onze groep een bekroning van 10 jaar hard werken aan de culturele uitstraling van Vlaanderen én van het tonen van buitenlandse volkscultuur in Zedelgem.

(uit de speech van cultuurschepen E. De Wispelaere)
"Met de Ratte Vyncke-prijs, een initiatief van de Zedelgemse Volksunie-afdeling, wordt een hulde gebracht aan de persoon of vereniging die bijgedragen heeft tot het verspreiden van de Europese gedachte, hetzij het streven naar het Europa van de volkeren.

Amaat "Ratte" Vyncke (1850-1888) stond in zijn tijd al model als Europeesgezinde. Naast zijn vele kontakten met leiders van de Vlaamse Beweging, was hij tevens een toonbeeld van sociale bewogenheid en inzet op het kultureel vlak en in het verenigingsleven.

Na 10 jaar werking kreeg Volkskunstgroep 't Vrij Uurke dan ook terecht de eerste Ratte Vynckeprijs, niet alleen door de organisatie van een eigen internationaal folklorefestival, maar ook door de inspanningen om de Vlaamse kultuur te verspreiden in Europa, met buitenlandse optredens in Duitsland, Zwitserland, Nederland en Hongarije."

Contact

Johnny Eecloo (voorzitter)
Dr. Adriaensstraat 95     8210 Zedelgem
0494 11 87 81  johnny@vrij-uurke.be

privacy-verklaring (GDPR)